HDMI 2.1 TV’s brengen sneller gamen en zelfs 8K naar onze schermen
HDMI 2.1 is een nieuwe standaard voor HDMI. Het klinkt misschien niet zo spannend, maar de implicaties van HDMI 2.1 zijn enorm en de verbeteringen aan je kijkervaring zijn er al, waardoor de manier waarop veel mensen naar TV-programma’s, films en games kijken door elkaar wordt geschud.
Tot voor kort hadden maar heel weinig TV’s en beeldschermen HDMI 2.1 mogelijkheden. Toegegeven, je zult het nog steeds niet overal vinden, maar nu we in 2022 zijn wordt het veel meer standaard en HDMI 2.1 poorten zijn ingebouwd in veel van de beste TV’s van 2022.
De reden waarom HDMI 2.1 zo’n spelveranderende nieuwe ontwikkeling is, is dat het werkt door meer informatie door te laten tussen spelconsoles, AV ontvangers, TV’s en andere apparaten.
Wat dat betekent voor kijkers is dat ze een aanzienlijke upgrade in de resolutie en verversingssnelheid van hun TV of beeldscherm te zien krijgen. Met andere woorden, beelden zijn gedetailleerder, beelden zijn scherper en spellen zien er in vrijwel alle opzichten beter uit. Daarom denken veel mensen (ook de ploeg bij TechRadar) dat HDMI 2.1 de amusementsweergave al begint te transformeren.
Hoewel HDMI 2.1 een grote stap voorwaarts zou kunnen zijn voor elke vorm van op het scherm gebaseerd amusement, inclusief je favoriete TV shows en films, denken we dat je het meest opvallende verschil zult merken bij gamen. Vooral bij de next-gen PS5 en Xbox serie X spelcomputers – als je er een kunt vinden, tenminste.
De beide next-gen spelcomputers van Sony en Microsoft hebben een HDMI 2.1 verbinding nodig om beeldsnelheden tot 120 beelden per seconde (fps) te ondersteunen. Dit is veel hoger dan de gebruikelijke 60 fps en 30 fps beeldsnelheden die je op vroegere spelconsoles ziet. Dit is de reden waarom veel TV bedrijven nieuwe beeldschermen uitbrengen die klaar zijn voor de toekomst van het gamen.
Toen High Definition Multimedia Interface (of HDMI) voor het eerst verscheen, schudde het de AV industrie op een vergelijkbare manier door elkaar. Het was veel praktischer en handiger om niet langer lompe SCART aansluitingen te hoeven gebruiken, of verwarrende component video kabels. In plaats daarvan bood HDMI hoge definitie video met een connector die maar iets groter was dan een standaard USB.
In de loop der jaren zijn er veel verbeteringen aan HDMI aangebracht. Extra functies werden toegevoegd naarmate de behoeften van TV’s veranderden en HDMI 2.1 is de volgende grote stap.
De belangrijkste eigenschap voor HDMI 2.1 is ondersteuning voor 8K beeld bij 60 fps. Er zijn echter veel kleinere functies die samen een veel capabeler standaard vormen, waaronder ondersteuning voor Variable Refresh Rate (VRR), Dynamic HDR, en Quick Media Switching, waarmee je sneller dan ooit tussen de op je televisie aangesloten apparaten kunt wisselen.
De grote olifant in de kamer hier is dat in december 2021 onthuld werd dat veel TV’s met het label HDMI 2.1 misschien niet geleverd worden met alle functies die je van HDMI 2.1 zou verwachten. Waarom dit belangrijk is behandelen we in deze gids, maar wat je moet weten is dat het feit dat een TV zegt dat hij HDMI 2.1 mogelijkheden heeft nog niet betekent dat hij alles doet wat je nodig hebt.
Hieronder vind je onze gids voor alles wat je moet weten over HDMI 2.1 en alle veranderingen die gekomen zijn met deze nieuwe HDMI standaard die nu al TV, films en gamen ten goede opschudt.
Wanneer is HDMI 2.1 geen HDMI 2.1?
Maar wacht, hier wordt het verwarrend. Je zou denken dat alle apparaten met het label HDMI 2.1 de high-end functies zouden hebben die erbij horen, toch? Zoals dynamische HDR, variabele verversingssnelheid en auto low latency modus, en ook 4K video passthrough bij 120Hz? Niet zo snel.
Zoals eind 2021 door Ars Technica werd gemeld, zouden veel HDMI 2.1 bekwame apparaten deze high-end functies misschien toch niet hebben. Blijkbaar is dat te danken aan een eigenaardigheid in de officiële HDMI richtlijnen – het blijkt dat de spec voor HDMI 2.0 geheel vervangen is door HDMI 2.1, in plaats van er gewoon op voort te bouwen.
Dat betekent dat fabrikanten ervoor kunnen kiezen alleen een handvol HDMI 2.0 functies te ondersteunen en ze als HDMI 2.1 te bestempelen, omdat ze technisch gezien nog steeds een deelverzameling zijn van de volledige HDMI 2.1 mogelijkheden. Maar het resultaat is dat een HDMI 2.1 TV, of de HDMI kabels die gebruikt worden om er een aan te sluiten, misschien niet alles ondersteunen waarvan de gemiddelde winkelier denkt dat het dat doet.
Idealiter worden de richtlijnen aangepast om een juist onderscheid tussen HDMI 2.0 en HDMI 2.1 mogelijk te maken, niet alleen om verdere verwarring te voorkomen, maar ook om stiekeme fabrikanten ervan te weerhouden te beweren dat hun producten HDMI 2.1 zijn, terwijl ze in plaats daarvan kersenplukken van oudere specs gebruiken.
Maar tot die tijd moeten consumenten verder kijken dan of op een TV al dan niet HDMI 2.1 staat aangegeven en op andere eigenschappen letten. Dit is lastig en brengt veel kijken naar specs en vergelijken van beeldschermen met zich mee.
HDMI 2.1 resolutie en verversingsfrequenties
De nieuwe HDMI 2.1 kabels maken snellere verversingssnelheden mogelijk. Dit omvat video met 8K resolutie bij 60 beelden per seconde en 4K bij 120 beelden per seconde – en het is die tweede eigenschap die een echt verkoopargument is voor zowel gamers als home cinema geeks die willen dat inhoud er zo goed mogelijk uitziet.HDMI 2.1 kan nog verder gaan, en resoluties ondersteunen tot 10K bij 120Hz – hoewel dat soort mogelijkheden er nog niet is en nog niet op commerciële toestellen wordt ondersteund.
HDMI 2.1: een redding voor gamen?
HDMI 2.1 zou wel eens de grootste invloed kunnen hebben op de wereld van het gamen. Vooral als je een next-gen spelcomputer hebt, zoals de PS5 of de Xbox Series X. Deze beide nieuwe spelcomputers moeten een TV hebben die HDMI 2.1 ondersteunt om goed te kunnen werken.
Dat komt omdat HDMI 2.1 een aantal technologieën omvat, waaronder de mogelijkheid voor 4K gamen bij 120Hz, of 8K gamen bij 60Hz – die beide visueel indrukwekkend zijn als je de hardware en kabels hebt om ze te ondersteunen.
8K gamen laat nog even op zich wachten, maar HDMI 2.1 betekent dat je binnenkort niet meer hoeft te kiezen tussen 4K resolutie en hoge verversingsfrequenties, maar beide samen kunt ervaren.
HDMI 2.1 maakte ook VRR (variabele verversingssnelheid) mogelijk, die helpt om spellen vloeiend te laten ogen door de verversingssnelheid tijdens het spel aan te passen aan de hoeveelheid beeld die op het scherm gebeurt. Dat betekent minder beeldvertraging, stotteren en frametrilling, vergelijkbaar met het effect dat FreeSync en G-Sync bereiken.
Dit is geweldig nieuws voor gamers, want HDMI 2.1 stelt een 3D grafische processor in staat beelden in real time te renderen en weer te geven, wat zal resulteren in vloeiender spel en meer detail.
HDMI 2.1: wat is eARC?
Het gaat ook niet alleen om TV’s; ook de beste soundbars, AV versterkers en andere audio-apparatuur profiteren van HDMI 2.1 – al betekent het wel dat je al je apparatuur moet upgraden.
De laatste paar generaties HDMI kabels hebben een Audio Retour Kanaal (ARC), wat betekent dat audio in beide richtingen kan worden gestuurd tussen een TV en audio-apparatuur. Dit stelt een beeldscherm in wezen in staat zijn eigen audio – misschien van een ingebouwde Netflix app – naar een soundbar of surround geluidssysteem te sturen, waarbij de eigen luidsprekers overgeslagen worden.
Enhanced Audio Return Channel (eARC) is niets meer dan een eenvoudige update om gelijke tred te houden met veranderingen in audio codecs, meer bepaald om de nieuwe object-gebaseerde audio codecs, Dolby Atmos en DTS:X op te nemen.
“eARC verhoogt de bandbreedte aanzienlijk,” zegt Park. “Voorheen was je beperkt tot tweekanaals PCM of ouderwetse Dolby Digital of DTS audio, maar met eARC kan dat omgekeerde kanaal nu veel hogere bandbreedte audio ondersteunen, waaronder Dolby True HD, DTS HD, Dolby Atmos, DTS:X en andere object-gebaseerde audio met veel hogere bandbreedtes.”
HDMI 2.1: wat is een 48G kabel?
Het gaat hier om het definiëren van een nieuwe specificatie van de snelheid van een HDMI kabel, waarbij zogenaamde 48G kabels (voorlopig nog slechts een werktitel) 48Gbps bandbreedte bieden voor het verzenden van ongecomprimeerde 8K video, met HDR, over een HDMI 2.1 kabel.
Waarom hebben we dan een 48G-geclassificeerde kabel nodig? “Omdat we nu zoveel gegevens vervoeren – we zijn van 18Gbps in HDMI 2.0 naar 48Gbps in HDMI 2.1 gegaan,” zegt Park. “Vandaag hebben we ‘standaard snelheid’ en ‘hoge snelheid’ HDMI kabels, en 48G zal daarmee te maken hebben.”
Idem dito voor de conformiteitstests die elke HDMI 2.1 kabel zal moeten doorstaan om als zodanig geëtiketteerd te worden. Terugwaarts compatibel met eerdere versies van de HDMI specificatie, en in staat om met bestaande HDMI apparaten gebruikt te worden.
HDMI 2.0 kabels zijn eigenlijk allemaal hetzelfde, ondanks wat sommige fabrikanten je met hun merknaam proberen wijs te maken – maar een HDMI 2.1 kabel met 48Gbps is nodig om de mogelijkheden van de technologie te ervaren, en je hebt ook een compatibele HDMI 2.1 poort nodig op eventuele aansluitende hardware (TV’s, soundbars).